Çarşamba, Ekim 3

Ultras *Tifo

İtalyanca tifosi'nin kısaltılmışıdır tifo. Fransa'ya doğru gittikçe tribunlerdeki gösteri ve koreografi anlamına kaymaya başlar kavram. Kısaltma olarak ise torcida international fans organization adındadır ki bu da taraftar oluşumlarının öncüsü mahiyetindedir.

Tifolar önemli takımların tribünlerinde göze çarparlar. Milli maçlar, derbiler, finaller onlar için show-time kıvamındadır.Tifoların geçmişi 50 yıl kadar var neredeyse. Avrupanın güneylilerinin ellerinde büyüyp gelişmiş, İngilizler'in futbola olan katkıları doğrultusunda yayılmıştır coğrafyaya. Şimdilerde tüm Avrupa'da bir örneklerini görmek mümkün bu kategorinin üyelerinin. Her gördüğünü alma özentisi içindeki hegamonik ABD stratejisinden bahsetmeye gerek yok ama Toronto FC'nin tifo kültürünü farklı varyasyonlarda yaşatma eğiliminin olduğu da küçük bir not olsun.Tifoların tribünleri panayor yeri gibidir. Bayrak, flama, atkı, balon, pankart, konfeti, pat-pat, maskot vs. ne ararsan. Takımın renklerini barındırsın yeter. Bizdensin. Tifoların gösterileri maç gününü komple kapsamaz hiçbir zaman. En önemli, en vurucu, en etkili anı beklerler. Bu çoğunlukla takımın sahaya çıkacağı ana tekabül eder. Krallar gibi karşılanır oyuncular tifolar tarafından, ortalık bayram yerine döner. Maç daha bir güzel başlar.

Türkiye'de bu kategoriye giren ve geçen sezondan hatırımda yer eden koreografik tribün olayları;

*Fenerbahçe seyircilerinin, son İnönü deplasmanında ellerindeki küçük bezlere. yazdıkları Fener yazıları ve sarı cümbüş
*Fenerbahçe Maraton Alt Tribünü'nün karton-yazı şovları.*Çarşı'nın takım otobüsünü karşılama şenliği ve akıllara zarar pankart şovları.
*Çarşı'nın meşaleli, herkersin elinde istisnasız var olan Beşiktaş pankartları ile sergilediği koreografi.*Galatasaray'ın attığı gollerden sonraki müzik eşliğinde atkı şov.
*Galatasaray, Kapalı Üst Tribünün "malesef" son Fenerbahçe derbisi öncesi sergilediği pankart şov
...
Daha gider bu...
Güzel güzel gider. Temennimiz -şimdi olduğu gibi- içi boşalmadan gidişini sürdürmesi.

Hiç yorum yok: