Pazar, Ekim 21

Stadyum Melodileri 6 - We are the Champions

Quenn'in efsanevi kadrosundan kopup damarlarımıza işleyen efsanevi bir melodidir bu. Stadyum atmosferlerinde alışık olduğumuz o sert havanın uzağında olsa da, çok farklı duygularla söylenir her seferinde. Freddie Mercury tarafından sözleri yazılmış ve 1977 yılında çıkan "News of the World" albümü ile dinleyicilerin beğenisine sunulmuştur. Onlar da beğenmişler tabi, dopal olarak.
Efendim şarkı hakkında bir çok dedikodu var malum. Toplumun dışlanan kesimleri için yazılmış, eşcinseller için yazılmış, ötekileri kayırmış, berikileri korumuş falan filan. Lakin benim inandığım, -inanmak istediğim- tek bir açıklama var: "Certainly it's a relationship that could be, but I was thinking about soccer when I wrote it. I wanted a participation song, something that the fans could latch on to. It was aimed at the masses; I thought we'd see how they took it. It worked a treat. When we performed it at a private concert in London, the fans actually broke into a soccer chant between numbers. Of course, I've given it more theatrical subtlety than an ordinary soccer chant." Freddie Mercury'nin cümleleridir, ne de güzel söylemiştir derdim ama siz söyleyin bu kısmı, güzel oluyor.Quenn'in 1986 Wembley çıkartmasının videosunu izlerseniz 27. sıradaki "We are the Champions" ve koca "Wembley" nasıl da birbirlerine yakışmış görürsünüz. Efsanelerin buluşması böyle bir şey olsa gerek.
Bizim ülkemizde pek duymadım bu şarkıyı. Biz daha çok "sen kalbimin mehtabısın, çiçeğisin" makamındaki nağmelere ilgi duyuyoruz malum. Ha bir gün duyarsak da sesinm yine Saraçoğlu'ndan geleceğine eminim, o da ayrı konu. Real Madrid şampiyon oldukça söyler bu şarkıyı. Bir nevi Wembley-Queen buluşması gibi aslında, iki efsane yanyana ama serde Franko sevmezlik var. Olmuyor bir türlü.Milan'dan da duyarız bu şarkıyı, hatta İtalyanlar'ın her türlüsünden, milli takımlarına kadar. İngilizler'den, Avrupa'dan, dünyadan velhasıl. E malum, her yerden bir şampiyon. Güzeldir, özeldir şarkı. Dinlemek, eşlik etmek, söylemek gerekir. Hele ki stadyumda size eşlik edecek 10 binler varsa.

Hiç yorum yok: