Çarşamba, Eylül 19

Amigo Orhan vs Amigo Orhan

Belki de yeryüzünün transfer teklifi alan ilk amigosu. Es-es'i efsaneleştiren, adı tribüne verilen adam. İşi abartıp Anadolu'ya futbolun yayılmasında önayak olan adam Orhan'dır diyenler var, bilmiyorum ne derece doğru.
Bu tip adamlar hep uçlarda yaşarlar. Ya çok iyidirler, ya da berbat. Ya sevdikleri için yapıyorlardır bize göre, ya da bütün riyakarlıklarını takınarak şov dünyasında yer almak için.Es-es'li Orhan için yazılmış bir yazı;
"es, es, es... ki, ki, ki... es-ki, es-ki, es!.."
Dinamit gibi patladı bu slogan. 10.000 kişilik müthiş bir koro seslendiriyordu bu melodiyi...
onlar; eskişehirspor'un taraftarlarıydı. ve bir orkestra şefleri vardı: amigo orhan.

"amigo" sözü ilk defa orhan ile tanındı. 10.000 eskişehir taraftarı new york senfoni orkestrası kadar falsosuzdu. çünkü amigo orhan harika bir maestroydu. türkiye'de ilk ve tek. orhan bir beyfendiydi. amigo sözcüğü de gerçek anlamında kullanılıyordu: dost, arkadaş.. yâni: dost orhan'dı... eskişehir taraftarı da dostlar!..

1968 yılının şubat ayında eskişehir'den 10.000 taraftar yola çıktı. tren ve otobüsle istanbul'a aktılar. şöyle sloganlar atıyorlardı:

-siyah kırmızı, anadolu yıldızı.
-istanbul'da paşabahçe, sıra sende fenerbahçe.

inönü stadını dolduran 10.000 taraftar fenerbahçe'yi yeneceklerine inanmıştı. ya fener, ya eskişehir. kazanan şampiyonluğa gidecekti. iki takımın taraftarı yeri göğü inlettiler. iki efsane teknik direktör fener'de molnar, eskişehir'de abdullah gegiç.

sonuçta fenerbahçe 3-0 kazandı. 10.000 taraftar tek olay çıkarmadan eskişehir'e döndü. fenerbahçeliler ile aynı şehir hattı vapurlarıyla anadolu yakasına geçtiler. güle oynaya, kardeşçe... bilmem anlatabiliyor muyum?...

Tevfik yener, sabah, 19.12.1999
...

Bir de Beşiktaşlı Orhan var, Amigo Orhan. Beşiktaşlı duruşunu tribünde yönlendiren çakma Orhan.Para alıp bu uygunsuz hareketi yaptığını söylerler. Mustafa Denizli'nin üzerine insan ötesi bir huşu içinde uçuyor cengaver. Parayı işten sonra alacak anlaşılan.
Youtube'daki yorumlardan da buraya alayım;
- 10 yıldır kafa atarım böyle kafa görmedim...dayı ellerinden öperim ustamsın.
- Birininde Fatih Terimin ustune boyle ucmasi lagzimdi Malta macindan sonra.
Ekşi'de de aynı kafayı Şenol Güneş'e atmasını isteyenlere rastladım. Garipsedim tabi.

Hiç yorum yok: