Çarşamba, Şubat 6

6 + x = Futbol

Eskiden getir 2 Yugoslav, Alman, Bulgar vs. gerisini boşver zihniyeti vardı Türkiye'de. Futboldaki rant daha bu kadar su yüzüne çıkmamışken. 90 sonrasındaki yıllarda globalleşmeye ve popüler kültür enstrümanlarına ayak uyduracağız dürtüsüyle arttıkça arttı içimizdeki yabancıların -yabancı futbolcuların- sayısı. Kötü olmadı tabi, geliştik, büyüdük serpildik bu vesileyle de bir türlü dengeleyemedik o yabancıların giriş-çıkışlarını. 2, 3, 4 derken 5+1, 6+1, 6 gibi bir sürü formülü denedik farklı farklı zamanlarda, farklı federasyonlarla. Her formülün ortaya çıkışı da beraberinde bir sürü tartışmayı getirdi.Şimdi de 6+2 deyip koydular önümüze. Yiyen yedi, yemeyen eleştirdi. Kuralın ortaya çıkmasında hiç de hoş bir koku yok doğal olarak, tıpkı bundan önceki kurallarda olduğu gibi. Ülke futbolunu yöneten koskoca TFF, al eline bir takvim, bak bakalım önümüzdeki 10 yılda neler var ve biz nerelerde olmak istiyoruz, istiyoruz da bu yolda ne yapıyoruz, ne yapmalıyız, nasıl yapmalıyız, nereden başlamalıyız, kimlerle çalışmalıyız, diğerleri ne yapmış, nasıl yapmış... Sorular uzar gider ama soruları soran kimse çıkmaz. Bir tek TV yayın ihaleleri konusunda herkes konuşur, çünkü ortada ortak hedef var; cash.
Neyse konuyu dağıtmadan toparlamaya çalışırsak, liglerimizdeki yabancı futbolcu sayısı sözünü ettiğimiz futbol eksenli gelecek planlamalarının küçük bir kısmına direk etki eder belki ama bizim devenin doğru tarafı yok görüldüğü üzere. Kulüplerin talepleri doğrultusunda 1 sezonluk kararlar çıkıyor, sonraki sene bir tartışma daha, sonra yeni bir karar. Sen topla, ben çıkarayım, bu kervan öyle de yürür böyle de.Biz yerel futbolumuzda bunlarla boğuşurken FIFA da boş durmayıp futbolun yerelliğini ön planda tutacak girişimlerde bulunuyor. Onların da bir formülü var: 6+5.
Açılımı: Sahaya çıkan 11 oyuncu içinde yerlilerin sayısı yabancılardan fazla olacak. En fazla 5 yabancı ilk 11'de sahaya çıkabilecek. Wenger'i istifaya davet etmek gibi bir şey aslında. Konunun detayları netleşecek ve Mayıs'taki Genel Kurul'da Blatter tarafından gündeme getirilecek. O zamana kadar 6+2'mizle hoş vakit geçirmek ümidiyle.

Hiç yorum yok: