Cuma, Mayıs 30

Futbolun "+" sorunsalı

Fifa kongresinden 6+5 kararı çıktı sonunda. Ütopya gibi görünen olay somutlaştırıldı.Şubat ayında ilk gündeme geldiğinde kimse bu kadar ciddiye almamıştı sanırım. Şimdi ayıklayın pirincin taşını. Moratti takımı bırakır, Wenger istifa eder, çok kan dökülür. FIFA Genel Kurulu'nda yapılan oylamadan çıkan sonuç da oldukça enteresan ki; sadece 5 oy kurala karşı çıkmış. 150 oy destekleyici nitelikte.

Sistem damdan düşer gibi değil de, kademe kademe uygulamaya sokulacakmış. 2012-2013 yılı tam randımana ulaşmak için verilen tarih. Öncesinde sırasıyla; 2010-2011'de 4 yerli + 7 yabancı ve 2011-2012'de de 5 yerli + 6 yabancı sınırı gelecek. TFF'nin tutumu da önemli burada, halihazırda 6 olan sayı 2010'da 7'ye çıkarsa hiç şaşırmam, hem de FIFA referansıyla yapılır ya bu iş, gör sen ironiyi.
Kuralın son kertedeki ana unsurları: Bir takımda 5'ten fazla yabancı ilk 11'de çıkamayacak, takımlarda yabancı oyuncu bulundurma konusunda kısıtlama olmayacak. Maç içinde yapılacak değişiklikler ile ilgili herhangi bir kısıtlama yok, yerli çıkar sahadaki yabancı sayısı 6 olsun önemli değil. Mustafa Denizli'nin kulaklarını çınlatıyoruz tabi.Halihazırda sistemin önündeki en büyük engel AB. Bizde paylaşmak esastır mottosuyla hareket eden bu modern sosyalistler ortalığı karıştıracaklar gibi. Bağlayıcı bir kural çıkarabilirler, böyle olursa FIFA'ya artık kim saygı duyar bilmem. Önünde fotoğraf çektiren bile olmaz. Bu durumda biz aday adayı olarak nasıl bir tutum sergileriz onu da kestirmek zor. Sonuçta ülke çıkarları söz konusu!

Hiç yorum yok: