Çarşamba, Ağustos 22

Ustalara saygı - Dennis Bergkamp

Born; May 10, 1969, Netherlands.

Nam-ı diğer The Iceman.Ajax'ın dillere destan altyapısının ürünü. 18'inde Johann Cruyff'un, bir başka portakallı efsanenin, sahalara sürdüğü halefi. 1986, rakip Roda.Sene 1988. 19'unda Ajax 11'inin değişmez ismi. Hızla yükselen değer ve peşpeşe gelen başarılar. Hollanda Ligi Şampiyonluğu, UEFA Kupası şampiyonluğu, gol krallığı derken, 92'de Hollanda Ligi'nin en iyi oyuncusu artık o. Tam zirvedeyken ve oranın tadını çıkarmaya çalışırken hovarda Inter'in öğütme makinasına doğru yolculuk. 12 milyon€. Sonuç başarısızlık. 50 maç, 11 gol. İtalyan kasaplarının böyle bir zerafeti kaldırabileceklerini kim düşünebilir ki?Milli takımın da vazgeçilmezi bu arada. Riijkard, Cruyff, Koeman sonrası altın nesli topluyor çevresinde. Güzel oyun, spektaküler hareketler ama finale ulaşamadan veda edilen turnuvalar.

Ve Arsenal. 1995'deki ilk Boro maçından 2006'daki hüzünlü Barca maçına kadar geçen dolu dolu 11 yıl. Jenerik goller, şampiyonluklar, kupalar, başarılar, hüzünler, sevinçler.1996'da Arsene Wenger'in gelişiyle adeta patladı The Iceman. 97-98'de ilk dubleyi yaptıklarında Bergkamp yılın oyuncusu seçilmişti. 97'de Leicester'a yaptığı hat-trick vardır ki, off, offff. O ayın en iyi 3 golü de o maçta bu Hollandalı'dan geldi. Aynı sezonun sonunda Fransa'daki Dünya Kupası'ndan 4.lükle dönen Hollanda'da yine Bergkamp'ın önderliği vardı. Roa'nın üzerinden Arjantin filelerine bıraktığı son dakika golünü unuttuk demesin hiçbir futbolsever. O sunan spiker gibi kendinden geçmemek elde mi.2000'de Galatasaray'a kaybedilen UEFA finalinin ardından favori Hollanda'nın Euro2000 macerasına katılıyor Bergkamp. Tirajik penaltılar ve yine yarı finalden eve dönüş. 2002 Dünya Kupası var sırada milli takım formasıyla, malesef bizim Dutchman'imiz uçamıyor ve uzakdoğuya gidecek takat yok. non-Flying Dutchman ve turuncu formayı bırakma zamanı.

2002, 2003, 2004 yıllarında adadaki kupalara ambargo koyuyor yine Bergkamp'ın Arsenal'i. Ah bir de finalde karşılaşılan diğer ulusun takımına karşı bir galibiyet alınabilse. Hep İngilizleri yenerek kazanılan kupalar, nereye kadar?2006 cl finali, Arsenal Iceman'i kupayla uğurlamak istiyor. Rakip İngiliz değil, işte şans. Olmuyor malesef, yine olmuyor. Yine bir final ve Bergkamp yine uluslararası bir kupadan boynu bükük ayrılıyor. Premier Lig'in en büyük asistçilerinden, usta golcü Bergkamp Arsenal'e veda ediyor. Çılgınca alkışlamaktan başka ne gelir elden.Geride bol bol jenerik bırakıyor. Tekrar tekrar izlemekten doyanı göremiyorum.Bu gol elveda niyetine. Newcastle böyle gol göremez bir daha, tadını çıkarsın.

Hiç yorum yok: