Cumartesi, Ağustos 18

Türkiye'nin Süper Lig'i?

Tam Saha'nın Ağustos sayısında Avrupa'nın önde gelen liglerindeki takımların şehirlere göre dağılımı var. Türkiye 5 İstanbullu ve 4 Ankaralı ile farklı bir yere oturuvermiş. Bir tek ezeli düşman, ebedi dost Yunanistan'da durum daha vahim; 7 Atina, 3 Selanik, 2 de Girit takımı var 16 takımlı ligde. Diğer liglerde durum standarda yakın. Almanya ve Fransa liglerinde ise tüm takımlar farklı şehirlerden

Dönelim tekrar Süper Lig'imize..Bu sene çıkan takımların 2'si İstanbullu, 1'i de Ankaralı olduğundan tabloyu vehamete sürüklemek zor olamdı. Hoş geçen sezonlarda da tablo çok farklı değildi ama Doğu ve Güneydoğu'nun tek temsilcisinin Gaziantepspor olması bölgesel dağılımı hepten garip bir hale getirdi.

Eskiden Van vardı, Malatya, Elazığ, Erzurum, Diyarbakır, Siirt vardı doğuyu temsilen. Lige farklı renk getirirlerdi. Son zamanlarda Mardin biraz tırmalar gibi oldu üst ligi ama yok o da çıkamadı. Gelecek sezon için Malatya ve Elazığ yine asılacaklar, onlardan başka da Doğu'yu ayaklandıracak takım yok malesef. Altay'ın son kertede havlu atması sonucu İzmir'in temsilcisiz kalması garip bir ironi oldu. Ege ve Akdeniz kıyılarından Süper Lig'e katılan sadece Manisaspor var. Sivas-Denizli hattında ise kümelenmiş vaziyette 8 takım var İç Anadolu'yu temsilen. Karadeniz'den de eskiden 3-4 takım olurdu ligde. Trabzon ve Rize kaldı yadigar. Ordu da altlardan dişini iddialı gösteriyor.Olaya bir de nüfus açısından bakalım: 70 milyon, 18 takım. Basit hesapla 4 milyonluk nüfusa 1 takım düşüyor. Bu açıdan İstanbul'un 3 takımı olması normal. Büyükler kalabilir yani. Ankara ise 1'den fazlasını çıkaramayacak bu durumda, benim oyum Gençler'den yana.
Diğer takım kontenjanları da bölgelerin toplam nüfusuna oranlanıp doldurulacak. Bu durumda, İstanbul dışındaki Marmara 1, İzmir 1, Diğer Ege 2, İç Anadolu 2, Karadeniz toplamda 2, Doğu Anadolu 2, Güneydoğu Anadolu 1, Akdeniz 2 gibi bir oran çıkıyor.

Yukarıdaki oranlardan yola çıkılarak oluşturulmuş fantezi ligimdeki takımlar;

Fenerbahçe
Beşiktaş
Galatasaray
Bursaspor - Kocaelispor - Sakaryaspor (1)
Karşıyaka - Altay - Göztepe (1)
Gençlerbirliği - Ankaragücü (1)
Manisaspor - Denizlispor - Çanakkale - Aydınspor (2)
Kayserispor - Sivasspor - Konyaspor - Eskişehirspor (2)
Trabzonspor
Samsunspor - Rize - Bolu - Zonguldak (1)
Msalatya - Van - Elazığ - Mardin - Erzurum (2)
Gaziantep - Diyarbakır - Şanlıurfa (1)
Antalya - Mersin - Adana - Hatay - Kahramanmaraş (2)
Bonus: Kıbrıs ya da Doğu - G.Doğu karmasından +1 takım.

NBA usulü oldu ama olsun. Turkcell Süper Lig böyle olursa hiiiç bitmesin.

Hiç yorum yok: