Cumartesi, Mayıs 23

Avrupa'ya gider iken..

Artik Inter-toto Kupası yok, UEFA Kupası da şekil değiştirmiş, upgrade olmuş haliyle karşımızda olacak önümüzdeki sezondan itibaren. Sadece Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi adlarıyla iki organizasyon olacak yani. Kupa Galipleri, Inter-toto'nun da bulunduğu 4 kupadan 2'ye indik, asıl sebep de malum, algılarda Avrupa Kupası sayının aslında 1 (Şampiyonlar Ligi-CL) olması.


Türkiye önümüzdeki sezon CL'de iki takım, AL'de de üç takımla temsil edilecek. Ligimizin şampiyon takımı CL'ye direk gruplardan dahil olacak.
Lig ikincimiz de kendisi gibi şampiyon olmadan bu lige katılmaya hak kazanan takımlardan birisiyle 3. eleme turunda mücadele edecek. Eskiden 3. turdan sonra lige girilirdi ama artık değil, bir de play-off adıyla ortaya 4. tur çıktı. Ligimizin ikincisi 3. turda Romanya, Portekiz, Hollanda, İskoçya, Ukrayna, Belçika, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti lig ikincileri ya da Rusya lig üçüncüsünden birisi ile eşleşecek. Sonraki turda da İngiltere, İspanya, İtalya dördüncüleri, Almanya, Fransa üçüncüleri potaya girecekler. Üçüncü elemeden gelen 5 takımla birlikte toplam takım sayısı 10'a çıkacak ve buradaki eşleşmeler sonucu 5 takım daha CL'ye katılma şansı yakalayacak. Yani işi zor bizim ikincinin.

Avrupa Ligi'ne katılacak takımlarımız da ikinci, üçüncü ve dördüncü (play-off) eleme turlarından dahil olacaklar kupa mücadelesine. Avrupa Ligi'ne katılacak ilk takım kupadan gelecek, BJK'nın CL'ye katıldığını düşünürsek bu takım finalist FB oluyor. CL'ye gidenler de belli olduktan sonra sıralamadaki 3. ve 4. takımlar Avrupa Ligi bileti alacaklar.

Takımların hangi turdan başlayacakları da hafiften enteresan. FB kupayı alsaydı mesela, 4. turdan tek eleme turu oynayarak lige dahil olacaktı ancak şimdi finalist kontenjanından katılacağı için ligdeki sıralamaya tabi tutulup kupaya gidecek, bu da 3. veya 4. olmadığı/olamayacağı için Avrupa Ligi'ne gidecek takımlar arasında en kötü lig derecesine sahip olması demek. Yani 2. turdan başlayacak. 3-5 atacak bir takım bulurlar yine, sonra ver elini "güzel günler göreceksin güneşli günler"

Hiç yorum yok: