Cumartesi, Temmuz 18

Yaşasın, yine yayıncı rezaleti!

Ülkemizin en çok para getiren iki endüstriyel kulübü bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecekler. Yayın haklarını D-Smart'ın satın aldığı bir lig bu. UEFA'nın da haftada bir maçın açik kanalda yayınlanması şartıyla maçları D-Smart'a verdiği lig aynı zamanda. D-Smart maçları yayınlıyor, anlaşmanın tüm şartlarını da yerine getiriyor. Kanal D uzerinden yapmayi planladığı açik maç yayını ile de anlaşmanın son şartına uymuş oluyor. Evet buraya kadar her şey normal, süt liman, hayat güzel, vapurlar falan.

Konuyla ilgili UEFA sitesindeki resmi ibareyi de geçelim, netleşsin durum; "Media rights Dogan TV Holdings will exploit the media rights on its KanalD TV channel – one of Turkey's leading free-to-air channels. KanalD will show live free-to-air coverage of the first-choice game in each matchweek, including the first-choice match featuring a Turkish club, as well as a weekly highlights programme. Additional live games will be scheduled on DSport-branded channels (part of the DSmart digital platform). Furthermore, the platform-neutral approach taken by UEFA means that Dogan has been granted internet and mobile exploitation for all matches"
Öylesine mesuduz ki...

Evet, gelelim realiteye.
Bugünlerde çeşitli Doğan Grubu gazetelerinde ilanlarını görüyoruz yayıncı kuruluşun, (Yayıncı kuruluş deyince hep Digiturk geliyor aklıma, aferin pazarlamacılarına) Avrupa Ligi maçlari D-Smart'ta diyor. (Türkce dersini iyi dinleyenler biraz daha dikkatli bksınlar, maçlar D-Smart'ta!) Kanal D'de yayilanacak "free" mactan bahsetmemiş hiç. Etik davranış beklemiyorum, pazarlama hileleri deyip geciyorum da birazcık bi insaniyet işte ne bileyim. Neyse geçiyorum bu kısmı, zaten gectiğimiz sene de "Sampiyonlar Ligi D-Smart'ta" ilanlari vardı boy boy gazetelerde. Korktuk biz de. Adamlar yalan söylemiyorlardı herhalde onca ilanda, sonra baktık ki doğru da söylemiyorlarmış. Çok şükür her yerden izledik. "Sadece D-Smart'ta" demedik diye yırtmaya çalıştılar. D-Smart'ta yok mu maçlar, var, e tamam dğru işte?
Şimdi yine aynı şeyi yapıyorlar. Maclar D-Smart'ta.. Aferin diyorum.. Sadece aferin.. (sadece deyince daha net oluyor)

Beni asıl geren kısma geleyim şimdi. Bu D-Smart'ci beyefendilerin piyasaya çıktıkları ilk zamanlarda soyledikleri bir söz vardi, çerçevletip Digiturk'e gönderenler bile vardı yahu; "D-Smart'a bir kere para verirsiniz, bir daha da vermezsiniz, tüm kanallari ömür boyu bedava izlersiniz" (İç ses: Vay, süpermiş abi, hemen alalım, biz ölünce çocuklar da bedavaya izlemeye devam ediyoramış hatta)

O zamanlar D-Spor kanali vardı mesela, maclar o kanalda yayınlanıyordu, D-Smart sahipleri de UEFA maclarini bedava izliyorlardı, sevincliydiler. Bir omur boyu da bedava izleyecekler ya. Cunku D-Spor kanalı hep var, ne güzel...
Sonra soyle bir laf dolanmaya basladi piyasada. "Efendim, biz o an hangi kanallarınız varsa onları bedava izlersiniz dedik, neler diyorsunuz siz, elinizde ne varsa o işte" Hmm.. Tamam olsun D-Spor hala var.. Yeter bize..

Mevcut duruma dönelim şimdi de. D-Smart bu Avrupa Ligi için yeni bir kanal kurdu. Özel bir organizasyon sonuçta, çok önemli,kanalın adı Euro Futbol. Avrupa Ligi maçları bu kanalda artık. Bu şu demek oluyor; D-Smart bir şekilde yine yırtmayı başarıyor, D-Spor'da Bolu-Giresun maçı var, o hala bedava git izle kardeşim!

Yeni kanal açarsak ekstra para alabiliriz pişkinliği ile fazladan yıllık 200 TL talep ediyorlar şimdi. Haklılar, eldeki kanallar hala bedava, D-Spor hala ucretsiz, soz verdikleri gibi. Sizden D-Spor icin ekstra ucret isteyen oldu mu? Ah halkım, yapma bunu, baştan sormadın ki, yanlış anlamışsın, şimdi bana kızıyorsun!

Bitti mi, hayır! D-Smart’ın yepyeni hileleri var. "First choice game in each matchweek" diye bir ibare var mesela UEFA’nın maç yayınları ile ilgili anlaşmasında. Yanlış anlamıyorsam Türk takımlarının o hafta oynayacakları en "top" maç açık kanalda yani Kanal D'de olacak, ilk seçim, ilk tercih free yayınlanacak. Benim içimden Trabzonspor'un tüm maçları Kanal D'de olacak gibi bir şeyler geçiyor ama hadi hayırlısı. Kimin "first choice"i olacak merak ediyorum.

Eğer bunu da yaparlarsa çok büyük beddualar edeceğim kendilerine. 3 kuruş 5 kuruş için değil, pazarlama denen şeyin içine edip suyunu çıkardıkları için ve insanları resmen salak yerine koydukları için.

Büyüksün medya, büyüksün Doğan, büyüksün Doğan Medya. İnsana nasıl tepki verdireceğini şaşırıyorsun. Tepki derken küfür işte canım, bildiğin dümdüz, kale arkası tadında, hakeme gider gibi..

5 yorum:

matiasemilio dedi ki...

okuduğum ilk yazındı ve beğendim acıkcası..artık masaüstümdeki kısayollardandır blogun..yürüyedur!

alperensaylar dedi ki...

bi taraflarına soksunlar d-smart'ı. digitürk bu şerefsizlerin yanında bildiğin melek. hiç değilse ilker yasin, ertme şener ve kötülerin kötüsü emre tilev gibi spikerleri yok.

mre dedi ki...

Zaten yeterince nefret eden var kendilerinden daha da etsinler, daha da çoğalsınlar diye uğraşıyorlar işte. İçimden geçenleri yazmaya utanıyorum o kadar ağır küfür ediyorum.

painkiller dedi ki...

en iyisi maçları justin tv üzerinden kaçak izlemek
bize kaçmasın onlara kaçsın sonuçta

Kemal dedi ki...

Futbol'un artık bir endüstri olduğunu kabullenmek gerek.