Pazartesi, Ocak 28

Matias Emilio Delgado

Bu adam ülkeye gelmeden epeyce yaygarası kopmuştu, çok istendi, beğenildi, hasta olundu vs. vs. Demirören Ülker'in kapısını çaldı ve durumu izah etti, ardından Beşiktaş 10 numarasına kavuştu. "Bienvenidos a Delgado" afişleri vardı o günlerde Beşiktaş Çarşısı'nda. İlk yılını sönük geçirdi, 2. yılda özellikle ikinci yarıda toparlandı ve bu sezon takımını alıp götürüyor. Tek sorunu onu tam anlamıyla anlayabilecek fundamentale sahip oyuncuların Beşiktaş'ta yeterince fazla olmaması.Delgado'nun 4-4-2'deki bir röportajı aklıma geldi, ne kadar alçakgönüllü olduğunu da orada öğrenmiştim. Ricardinho o kadar iyi ki, onun yanında benim oğlum oynasa bile sırıtmaz gibisinden bir laf etmişti. Sevdim bu adamı velhasıl, efendi duruşu, Argentinos Juniors geçmişi, D10S hayranlığı... Daha ne olsun.

En son Kasımpaşa'ya bir gol attı Mathias, kritik bir anda geldi bu gol ve maçı takımı lehine çevirdi.
Öyle arşivlerde dolanırken Maniche'nin Euro 2004'te Hollanda'ya attığı gol ilişti gözüme. Aynısını geçen hafta İnönü'de seyretmişiz meğer. Aynı yerden.
Post biraz "f" dergisinin güzellemeleri tadında oldu ama olsun, Delgado haketmiş.

Perşembe, Ocak 24

European Clubs Association (ECA)

G-14'ün son genişleme girişiminin ardından bazı elit üyelerin hoşnutsuzlukları ön plana çıktı. Platini'nin de tavizden uzak duruşu ön plana çıkınca globalizasyon yanlısı elitler guardlarını birazcık düşürdüler. Lyon patronu Aulas sistemi inatla savunsa da sonuç onun istediği gibi olmadı. Şimdilerde UEFA, FIFA ve G-14'ün ağır toplarının bir araya geldiği toplantının yansımaları ortalarda dolaşıyor. Öne çıkan konu Avrupa Kulüpler Birliği adı altında yeni bir organizasyonun kurulmasına karar verilmesi. Organizasyon kulüplerden bağımsız ancak kulüpler için var olacak. Temel amaç FIFA ve UEFA ile işbirliği içinde çalışıp futbolun gelişimine katkıda bulunmak. İlk başkan büyük ihtimalle Karl-Heinz Rummenige olacak.ECA'ya ilk etapta Avrupa'nın 53 ülkesinden 103 kulüp dahil olacak. Hangi ülkenin kaç kulüple temsil edileceğini UEFA Ülkeler Sıralaması belirleyecek. Buna göre; Siralamada ilk uc ulke 5 er, 4-6 arasi ulkeler 4 er, 7-15 arasi ulkeler 3 er, 16-26 arasi ulkeler 2 ser ve digerleri ise 1'er takim ile temsil edilecek. Kulüp kontenjanları 2 yılda bir yeniden düzenlenecek ve yürütme kurulları yeniden oluşturulacak.Mevzu bahis toplantıdan çıkan bir diğer önemli karar da FIFA ve UEFA'nın milli takımlara oyuncu gönderen kulüplere para yardımı yapacak olması. Bu da makul bir tutum, elitlerin eli fazla güçsüzleşince, sus payı mahiyetinde verilmiş -olması gereken- ufacık bir hediye. Nitekim G-14'lerin 15 Şubat itibariyle birliği feshedecekleri ve devam eden davalardan vazgeçecekleri düşünüldüğünde ortaya çıkan sonuç oldukça futbol yanlısı.

Cuma, Ocak 18

BJK Kartal Stadyum

Dolmabahçe'nin göbeğinde, denize nazır harika bir yere stat kondurmuş eskiler, Anıtlar Yüksek Kurulu da tutmuş bu stadın eski açık kısmını tarihi eser statüsüne sokmuş. Kulübün yapmayı planladığı stat atraksiyonları bir anlamda sekteye uğruyor hal böyle olunca. Wembley'in yıkılabildiği bir gezegende İnönü'nün bir kısmının ayakta kalması için verilen mücadele insanı düşündürüyor doğrusu.
Her neyse efendim; birileri çalışmış, çabalamış, sistemin azizliğini kendi lehine çevirebilecek bir proje ile gelmiş kulübün karşısına.Şekil sempatik duruyor ama bir stadyumda görmeye alışık olmadığımız konseptte olduğu için yadırganabilir. Yoksa maskülen tarafına lafımız yok.

Perşembe, Ocak 17

Çarşamba, Ocak 9

Juego Bonito - 11

İngiltere, Aralık '07, Wattford, Vicarage Road tribünleri.Sığınmacı Bangura'nın sınırdışı edilmesi talebine tribünlerin tepkisi.
*Bangura, Emre'ye karşı yapılan ırkçılık suçlamalarında da gündemdeydi, kader böyle bir şey işte.

Cuma, Ocak 4

Gündüz Hoca..

Veda etti...
...
Her ölüm erken ölümdür derler, Gündüz Hocca'nınki de öyleydi. Bakmayın kemoterapi seanslarında kaybolan saçlarına. O yılmadan, engellere aldırmadan minikleri boş arsalarda top oynamaya götürecek projelerini hayata geçirmeye başlamışken terketti.Bizde çoktur elinde oradan oraya götürülürken köhneleşen kağıtlarıyla öte tarafa göçüp giden değerler. Gündüz Hoca onlardan biri olmadı, TFF'nin hizmet etmesi gereken temellere sahip çıktı, büyüttü, geliştirdi, Grassroots kapsamında güzel şeyler yaptı, geçtiğimiz yaz onun yüzakıydı, projeleri gözlerinin önünde can buluyordu. Sevdi, sevindi, sevindirdi..
...
Kapitalistlerin sporuna küçük adımlarla karşı durmaya çalışan, futbolu ait olduğu yere, sokaklara yeniden götürmek için uğraşan bir adamı yitirdik. Ruhu şad olsun...

Perşembe, Ocak 3

Milli Takım 2007

2007 yılı içerisinde kırmızı-beyazlı ulusal takımımız 12 maç yapmış efendim. Bu 1 yıllık süreçte yaşananlar tam olarak neyle karşı karşıya olduğumuzu bizlere göstermesi açısından oldukça manidar. Özellikle gol yollarındaki ortaya karışık performansımız harala gürele mantalitesinin ürünü gibi duruyor. Kollektif oyun diyeceğim ama değil, zira maçları da izlemiş bulunmaktayız.

Bu süreçte oynadığımız maçlardan sadece 4'ünü kazanabilmişiz ayrıca, 4 maçta berabere kalmışız ve 4 maçta da sahayı boynu bükük terketmişiz. İstikrarlıyız vesselam.Maçlarımız;
Tarih***Yer***Organizasyon***Rakip***Sonuç
07.02.2007 Tiflis Özel Gürcistan 0 - 1
24.03.2007 Atina Avr.Şam.Ele. Yunanistan 4 - 1
28.03.2007 Frankfurt Avr.Şam.Ele. Norveç 2 - 2
02.06.2007 Saraybosna Avr.Şam.Ele. Bosna-Hersek 2 - 3
05.06.2007 Dortmund Özel Brezilya 0 - 0
22.08.2007 Bükreş Özel Romanya 0 - 2
08.09.2007 La Valetta Avr.Şam.Ele. Malta 2 - 2
12.09.2007 İstanbul Avr.Şam.Ele. Macaristan 3 - 0
13.10.2007 Kişinev Avr.Şam.Ele. Moldova 1 - 1
17.10.2007 İstanbul Avr.Şam.Ele. Yunanistan 0 - 1
17.11.2007 Oslo Avr.Şam.Ele. Norveç 2 - 1
21.11.2007 İstanbul Avr.Şam.Ele. Bosna-Hersek 1 - 0Golcülerimiz;
Nihat Kahveci(2), Hamit Altıntop(2), Halil Altıntop(2), Tuncay Şanlı(1), Gökhan Ünal(2), Tümer Metin(1), Gökdeniz Karadeniz(1), Hakan Şükür(1), Sabri Sarıoğlu(1), Servet Çetin(1), Mehmet Aurelio(1), Ümit Karan(1), Emre Belözoğlu(1).

13 farklı oyuncudan gelmiş gollerimiz. Takım olamamışız sonucunu çıkarıyorum ben bu durumdan. Herkes başka şeylerle uğraşmış, ya nasip golleriyle bugünlere gelmişiz. Tekrar etmekte fayda var, bu istatistikleri kollektif oyunla açıklamaya çalışmak gören gözlere saygısızlık olur.